donderdag 24 mei 2018

6. GVSALM studiereis reis Engeland 2018 dag 2 LICHFIELD CATHEDRAL.

Op mijn blog probeer ik zoveel mogelijk facetten van de architectuur, geschiedenis of de industriële cultuur te belichten, toch gaat het aantal geïnteresseerden gestaag achteruit. Misschien moet ik toch tot het plaatsen van foto's over bijtjes en bloemetjes overgaan om de aandacht te trekken?

We gaan nu nog even verder met de reportages over onze studiereis met de GVSALM (klik) onder de deskundige leiding van onze Leflamand (klik).

Neem voor de schitterende 13de-eeuwse gotische kathedraal van Lichfield, bijgenaamd 'The Red One' aka 'The Lady of the Vale', uw verrekijker mee want dit unieke gebouw, het enige met drie torenspitsen in de UK, bezit één der zeldzaamste collecties middeleeuwse en renaissance glas-in-lood ramen o.a.  in de Lady Chapel (koor): 400 16de-eeuwse panelen  afkomstig uit de Belgische abdij van Herckenrode (gesloopt 1802). Sinds 2015 is het  volledig gerestaureerd en voor het eerst na 200 jaar opnieuw te bewonderen - zie ook de 8de-eeuwse Anglo-Saksische 'Lichfield Angel' (Chapter House) en eventueel de beroemde Keltische 'Lichfield Gospels' (kapittelbibliotheek gesloten tot eind 2018 voor restauratiewerken).

Op de terugweg wandelden we via de tuin langs de stadswoning en het museum van Dr. Erasmus Darwin (1731-1802, grootvader van Charles Darwin en wetenschapper-promotor van de Lunar Society met vrienden zoals Wedgewood, Boulton, Watt of Benjamin Franklin, die al een bruikbare evolutieleer opstelde,  70 jaar vóór zijn kleinzoon dat deed.

De foto's ervan kan je hier (klik) bekijken.