zondag 6 augustus 2017

Zondag: bij-tank-dag

Veertien dagen geleden kregen we een beeld van de Slag bij Bellewaerde (24 mei 1915). Vandaag 100 jaar geleden, op 6 augustus 1917, was de beruchte Derde Slag om Ieper (de ‘Slag om Passchendaele’ 31 juli 1917-10 november 1917) in volle gang. Door de aanhoudende regen sinds eind juli 1917 (niet enkel het weer was toen véél slechter dan nu - dus we moeten niet klagen...) hadden de Geallieerden (Britse en Franse leger) alle hoop op succes al van de eerste dag opgegeven... Omdat het moreel van de Fransen door het mislukte voorjaarsoffensief van generaal Nivelle, bijgenaamd “le buveur de sang”, was gebroken waren zij niet in staat de Britten effectief te ondersteunen (door zijn gebrek aan strategisch inzicht zou Nivelle trouwens eind 1917 uit zijn functie ontheven worden...). 


De Britten kregen nochtans voor het eerst de steun van het grootste aantal (216!) van hun tanks van het Mark IV type tot dan toe. Maar door de doorweekte ondergrond kwamen de meeste vast te zitten in de ondergelopen kraters veroorzaakt door de verhoogde zware artilleriebeschieting van de Duitsers, die op één of andere manier van de Geallieerde plannen kennis hadden gekregen... Daartegenover stond dat de zware Britse bombardementen uit méér dan 3000 kanonnen de stevig gebouwde Duitse kazematten nauwelijks schade zou toebrengen... Een aantal tanks werd door de Duitsers buit gemaakt. Zij werden nadien achter het front rijklaar hersteld en als “Beutepanzer” tégen de Geallieerden ingezet.  De Geallieerde  verdediging stortte in elkaar. Slechts in september 1917 zou de grond voldoende opdrogen en kon het offensief worden hervat. 
Die tragische augustusmaand zouden de Geallieerden ca. 75.000 verliezen -doden en gewonden- tellen, en de Duitsers ca. 50.000...
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)