zondag 28 mei 2017

Zondag: bij-tank-dag


Toenmalige onmisbare ‘propaganda-jeugdliteratuur’: de legendarisch geworden beslissende tankslag op 21 mei 1917 te Juvincourt (Berry-au-Bac) tussen de Franse ‘chars d’assaut’ en de Duitse ‘Kampfwagen’ - een ‘moderne materiaal’ veldslag die het einde de Eerste Wereldoorlog versnelde (foto 1).
Ter gelegenheid van de 100 jaar-herdenking van de allereerste inzet van Franse tanks op de slagvelden van de “Groote Oorlog” is op zaterdag 20 mei l.l. een nieuw monument toegevoegd aan het ‘'Mémorial National Français des Chars d’assaut”. Verschillende authentieke en nagebouwde Franse “chars d’assaut” (hier een Saint Chamond en een Renault FT-17) defileerden voor die gelegenheid door Berry-au-Bac aan de Aisne (foto 2).



Dé gelegenheid voor een re-enactment groep Franse ‘tankisten’ en ‘poilus’ om zich te laten vereeuwigen voor de replica van de laatste bewaard gebleven authentieke Franse Schneider-tank (in het Tankmuseum van Saumur) op 20 mei ll. als monument met grote plechtigheid ingehuldigd bij het Frans Nationaal Tankmonument op het voormalig slagveld (foto 3).


(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)