zondag 6 augustus 2017

Zondag: bij-tank-dag

Veertien dagen geleden kregen we een beeld van de Slag bij Bellewaerde (24 mei 1915). Vandaag 100 jaar geleden, op 6 augustus 1917, was de beruchte Derde Slag om Ieper (de ‘Slag om Passchendaele’ 31 juli 1917-10 november 1917) in volle gang. Door de aanhoudende regen sinds eind juli 1917 (niet enkel het weer was toen véél slechter dan nu - dus we moeten niet klagen...) hadden de Geallieerden (Britse en Franse leger) alle hoop op succes al van de eerste dag opgegeven... Omdat het moreel van de Fransen door het mislukte voorjaarsoffensief van generaal Nivelle, bijgenaamd “le buveur de sang”, was gebroken waren zij niet in staat de Britten effectief te ondersteunen (door zijn gebrek aan strategisch inzicht zou Nivelle trouwens eind 1917 uit zijn functie ontheven worden...). 


De Britten kregen nochtans voor het eerst de steun van het grootste aantal (216!) van hun tanks van het Mark IV type tot dan toe. Maar door de doorweekte ondergrond kwamen de meeste vast te zitten in de ondergelopen kraters veroorzaakt door de verhoogde zware artilleriebeschieting van de Duitsers, die op één of andere manier van de Geallieerde plannen kennis hadden gekregen... Daartegenover stond dat de zware Britse bombardementen uit méér dan 3000 kanonnen de stevig gebouwde Duitse kazematten nauwelijks schade zou toebrengen... Een aantal tanks werd door de Duitsers buit gemaakt. Zij werden nadien achter het front rijklaar hersteld en als “Beutepanzer” tégen de Geallieerden ingezet.  De Geallieerde  verdediging stortte in elkaar. Slechts in september 1917 zou de grond voldoende opdrogen en kon het offensief worden hervat. 
Die tragische augustusmaand zouden de Geallieerden ca. 75.000 verliezen -doden en gewonden- tellen, en de Duitsers ca. 50.000...
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

13 opmerkingen:

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

Het was erg geweest. ER liggen veel slachtoffers op de grond. Gewonden was ook heel erg veel. Verschrikkelijk allemaal. Het is daar modder poel geworden. Vandaag was 100 jaar geleden. Mogen niet vergeten worden. Oorlog is vreselijk om te horen. Heel goed dat je erover geschreven had gedaan. Je foto's zie je heel goed van vroeger.
Fijne zondag Gerda & Guido.

Haba zei

Goede morgen Gerda. Altijd als ik lees over de gruwelen van een oorlog,met al die jonge mannen die doden en gedood worden, krijg ik het er koud van. Soms denk ik aan de spreuk van 'Loesje' : Stel er was een oorlog en niemand ging erheen. Wat heeft alles nu gebracht, behalve ellende, modder, zieken, doden, invaliden en ga nog maar even door.
Wel weer goede foto's uit Guido's verzameling ter illustratie.
Ik wens je een fijne zondag toe.

gilbert torfs zei

Morgen,Gerda fijne bijtank dag

Het blijf en vuile oorlog geweest te zijn,maar welke zijn dat niet,
wij kunnen alleen maar respect hebben voor al die doden en gewonden,en ook nog de vermisten.

Maar zolang personen zijn die op macht verliefd zijn blijven bestaan zal er altijd wel ergens oorlog zijn spijtig genoeg

Nog en fijne zondag en voor maandag en fijne week gewenst

John zei

Goedemorgen deze zondag Gerda,
Wat een drama hè/ En wat hebben we geleerd? Er is nog steeds oorlog in de wereld. Er vallen nog steeds vele slachtoffers. En we lijken ongevoelig geworden. De mens is ver heen, en dat terwijl we zoveel leer hadden kunnen trekken uit de geschiedenis.
Fijne zondag.

pieterbie zei

Schitterende foto's, maar opnieuw een verslag om niet goed van te worden.
Wat doet een mens toch vreselijk domme dingen.
Fijne zondag nog!

Morgaine zei

Misselijkmakend gewoon weg, wat er toen gebeurde maar ook nu overal ter wereld nog, je snapt het niet, elke week weer... denk ik... why...

toch wens ik jullie een hele fijne zondag toe!

X

suskeblogt.com zei

Het aantal slachtoffers van dit offensief zijn weer eens onvoorstelbaar.
De foto's passen bij de grimmige sfeer van toen.
En natte zomers kende men toen ook al.

Nee, geen frituur gisterenavond. Wel gefeest en het was lekker.
Deze namiddag opnieuw aan tafel aanschuiven.
Groetjes en fijne zondag.

Lutje zei

passendaele, dat is nu het onderwerp, iedereen wil er naar toe
Maar jij bent er altijd mee bezig, dan apprecieer ik dat eens zo hard
Eén @->- voor jou

Cor zei

Wat een verhaal en wat een veldslag. Over die veldslag is heel weinig bekend, zeker in Nederland. Ik heb er de afgelopen dagen het een en ander op de (Vlaamse) TV over gezien en gehoord. Indrukwekkend!

Merel zei

Het blijft voor kippenvel zorgen al die slachtoffers en al dat vechten en nog blijft het maar doorgaan .. leert de wereld het dan nooit

Marjolijn. zei

Toen oorlog en nog steeds is er oorlog.
We hebben er niets van geleerd.

Goede start van de nieuwe week.

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne maandag gewenst.

willy zei

heel interessante beelden uit de verzameling Gerda

ze onderstrepen nogmaals de waanzin van de oorlog

prettige dag